Museo

museo

Suomen kansansoitinmuseo

Suomen kansansoitinmuseossa voi tutustua kansan soitantaan kautta vuosisatojen, yksinkertaisten pillien ajoista gramofonin aikakauteen.  Soitinmuseossa on yli tuhat soitinta, jotka kuuluvat Tampereen yliopiston, Kansanmusiikki-instituutin ja Suomen kansansoitinmuseon kokoelmiin. Eniten kokoelmissa on viime vuosisadan pelimannisoittimia. Museon vuonna 2010 uusittu perusnäyttely esittelee Perhonjokilaakson kansanmusiikin historiaa esineiden, kuvien, äänen ja videoiden avulla. Lisäksi museossa järjestetään soivia luentoja, soiva museo -esittelyjä, koululaistyöpajoja sekä vaihtuvia kansanmusiikkinäyttelyitä pääosin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien aikaan.

Osa Suomen Kansansoitinmuseon soittimista on luetteloitu ja kuvattu  Kansan ääni ja kuva -tietokantaan. Tietokantaan pääsyyn vaaditaan käyttäjätunnus ja salasana, jotka voi saada täyttämällä käyttöehtositoumuksen ja lähettämällä sen arkistoon postitse tai faksilla. Tämän jälkeen lähetämme sinulle maksutta sähköpostitse käyttäjätunnuksen ja salasanan. Salasana on voimassa pääsääntöisesti kuukauden ajan, mutta voit myös sopia pidemmästä ajasta tai uusia tunnukset sähköpostitse.

Perusnäyttely: Perhonjokilaakson kansanmusiikin historia

Kaustisen seutukunta mainittiin ensimmäistä kertaa julkisuudessa musiikillisesti erityislaatuisena paikkakuntana vuonna 1868 Hufvudstadsbladetissa sanoilla ”Kaustisen pitäjä on saanut kunnianimen Musiikin koto”. Kaustinen kuuluu kansanomaisen musiikkikulttuurinsa puolesta länsisuomalaiseen pelimanniperinnealueeseen. Tähän soitinnäyttelyyn on koottu paikallisen kansanmusiikin historian – Kaustisen ja koko Perhonjokilaakson – materiaalisia jälkiä 1800-luvun loppupuoliskolta nykypäivään. Keskeisiä ilmiöitä ovat tuona aikana olleet häämusisoinnista syntyneen viulupelimannitradition ohella erityinen perhonjokilaaksolainen kanteleperinne, sekä 1900-luvulle tultaessa torvisoittokuntamusiikki, taidemusiikkiharrastus ja lopulta populaarimusiikki, kansanmusiikin revival ja uuskansanmusiikki. Näyttelyn on tuottanut Marko Aho. Näyttelyä on uudistettu kahden Museoviraston avustuksen turvin vuosina 2015-2016.

”Viimeinen paimensoittaja” Teppo Repo

Soitinmuseon Museosalissa on esillä tunnetuinta paimenpuhaltimien soittajaamme Teppo (Teodor) Repoa (1886–1962) esittelevä näyttely. Inkeriläislähtöinen Repo oli multi-instrumentalisti, joka soitti ja rakensi itämerensuomalaisten kansojen lähes kadonneita paimenpuhaltimia ja myös sävelsi itse.

 

Ota yhteyttä ja tilaa museon esittely, luento, työpaja tai muu ryhmällesi sopiva kansanmusiikkitilaisuus. Perusnäyttely on maksuton ja se on avoinna arkisin 11.00-15.00. Esittelyt sovittava erikseen.

Maria-Elisa Marjusaari
Arkistonhoitaja / museonhoitaja
puh. 040 168 7445
e-mail: maria-elisa.marjusaari@kaustinen.fi