Konsta Jylhä -kilpailu

Kansanmusiikki-instituutti ja Pelimannitalo ovat järjestäneet vuodesta 2010 alkaen suomalaisen kansanmusiikin osaajia haastavan Konsta Jylhä -kilpailun. Kilpailun teema vaihtuu vuosittain. Kilpailun alkukarsinta tapahtuu äänitteiden perusteella, ja välierä ja finaali käydään Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

Tästä ilmoittautumislomakkeeseen!
(Lomakkeen täyttö edellyttää Google-tiliä. Mikäli kenenkään yhtyeen jäsenen ei tästä syystä ole mahdollista täyttää lomaketta, ottakaa yhteyttä osoitteeseen konstajylhakilpailu@gmail.com)

KONSTA JYLHÄ -KILPAILU 2018
9.-10.7.2018 Kaustisen Pelimannitalo

Kansanmusiikkikilpailu yhtyeille teemana muinaissuomalainen musiikki

Kilpailun säännöt:

1. Kilpailussa on vain yksi sarja. Teemana on varhaisempi suomalais-karjalainen kansanmusiikki, jota on kutsuttu mm. muinaissuomalaiseksi tai kalevalaiseksi. Perinteeseen kuuluvia alueita ovat muun muassa koverrettujen kanteleiden, jouhikon ja paimensoitinten seka runolaulun perinteet.
2. Esitettävä musiikki voi olla joko perinteistä, uutta itse luotua tai improvisoitua. Uudellakin musiikilla tulee olla selkeä linkki perinteeseen.
3. Kilpailu on yleinen, ikärajoituksia ei ole.
4. Kilpailu on kansallinen. Se on tarkoitettu Suomessa asuville muusikoille.
5. Yhtyeen jäsenistön lukumäärä on rajattu: yhtyeessä tulee olla vähintään kaksi ja enintään neljä jäsentä.
6. Kaikki esitykset ovat akustisia (joskin jotakin soitinta voi tarpeen tullen balanssin saavuttamiseksi vahvistaa).
7. Soittimisto on vapaa, mutta mukana toivotaan olevan teemaan liittyvää soittimistoa (mm. koverretut kanteleet, jouhikko ja paimensoittimet). Mukana voi olla myös vokaliisia, sanatonta laulua. Sanalliset laulut eivät kuulu kilpailun piiriin.

Ilmoittautuneista valitaan kilpailun ensimmäisen päivän semifinaaliin enintään kymmenen yhtyettä. Semifinaalin esityksen kesto on enintään 10 minuuttia. Kilpailun toisen päivän finaaliin valitaan kuusi yhtyettä.

Loppukilpailun esitys voi olla enintään 15 minuuttia. Loppukilpailussa esitys voi olla sama, osittain sama tai täysin eri kuin alkukilpailussa.

Esikarsinta suoritetaan näytetallenteen perusteella. Kilpailuun osallistutaan täyttämällä kilpailulomake. Sen liitteeksi ladataan mp3-muodossa oleva tallenne, joka sisältää 5-10 minuuttia musiikkia. Maksimikoko ladattavalle tallenteelle on 8 Mb. Osallistumislomake tulee täyttää viimeistään huhtikuun 15. päivä.

Kilpailuun mukaan päässeille ilmoitetaan toukokuun loppuun mennessä.

Kilpailussa jaetaan palkintoina 10 000 euroa. Tuomaristo voi jakaa palkintorahat harkintansa mukaan haluamallaan tavalla.
Kilpailun tuomariston muodostavat dosentti Hannu Saha (puheenjohtaja), professori emeritus Heikki Laitinen sekä säveltäjä-muusikko Kimmo Pohjonen.

Kilpailuun mukaan päässeiden matkakuluihin osallistutaan ja majoitus järjestetään. Kilpailun voittajat esiintyvät myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Yhtyeen tai siinä soittavan muusikon osallistumisesta Kaustisen kansanmusiikkijuhlien muuhun ohjelmaan tulee kuitenkin olla yhteydessä erikseen festivaaliohjelman järjestäjiin.

Kilpailun järjestää Kaustisen Pelimannitalo yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutin kanssa.

Lisätietoja:

Miia Palomäki
tuottaja
konstajylhakilpailu@gmail.com
044 353 9827