Arkisto

arkisto

ÄÄNINAUHOJA, VALOKUVIA JA LEHTILEIKKEITÄ

Kansanmusiikki-instituutin arkistossa on laaja, noin 5000 tunnin kokoelma kansanmusiikkiaiheisia ääni- ja kuvanauhoja. Suurimman yksittäisen äänitekokoelman muodostavat vuodesta 1968 nauhoitetut tallenteet Kaustisen Kansanmusiikkijuhlilta. Lisäksi aineistoon kuuluu instituutin tutkimusmatkoilta koottua aineistoa mm. Kiuruvedeltä, Sevettijärveltä, Kauhavalta ja yhdysvaltojen suomalaisalueilta.

Arkistossa on noin 20 000 kansanmusiikkiaiheista valokuvaa, joiden digitaalinen arkistointi aloitettiin 2004. Valokuvat antavat kattavan kuvan suomalaisen kansanmusiikin ilmiöistä ja ihmisistä usean vuosikymmenen ajalta. Kuvausaiheina ovat olleet niin kansanmusiikkijuhlien esiintyjät kuin yleisökin, kansansoittimet, erilaiset tapahtumat ja miljööt, torvisoittokunta- ja tanssitoiminta ja kansanmusiikin koulutus. Kuvaajien joukossa ovat mm. Leo Torppa, Tapio Rantakari ja Erkki Ala-Könni.

Lisäksi Kansanmusiikki-instituutin arkistossa on huomattava, 90 000 lehtileikkeen kokoelma. Yli kolmekymmentä vuotta jatkuneen lehtileikeseurannan hakusanoina ovat kansanmusiikki, pelimanni, kantele, Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat, Kansantaiteenkeskus ja nykykansantaide. Lehtileikeseuranta kattaa alueellisesti koko Suomen.

Arkiston tietokanta ’Kansan ääni ja kuva’

Arkiston ’Kansan ääni ja kuva’ -tietokantaan on tallennettu Kansanmusiikki-instituutin äänitallenne-, äänitejulkaisu-, kirja- ja nuottikokoelmien viitetiedot sekä tuhansia digitaalisen kuva-arkiston kuvia. Pääosin materiaali on Kaustinen Folk Music Festival -tapahtumassa vuodesta 1968 lähtien taltioitua aineistoa. Tietokanta on käytettävissä internetin välityksellä.

Tietokantaan pääsyyn vaaditaan käyttäjätunnus ja salasana, jotka voi saada täyttämällä käyttöehtositoumuksen ja lähettämällä sen arkistoon postitse tai faksilla. Tämän jälkeen lähetämme sinulle maksutta sähköpostitse käyttäjätunnuksen ja salasanan. Salasana on voimassa pääsääntöisesti kuukauden ajan, mutta voit myös sopia pidemmästä ajasta tai uusia tunnukset sähköpostitse.

Arkisto on auki arkisin 
(ma-pe) klo 9-16