Tutkiva muusikko, musisoiva tutkija – Heikki Laitinen

Pommaripoika – Heikki Laitinen -juhlajulkaisun liitevideo

Toteutus: Mirja Metsola

 

POMMARIPOIKA VALKOKANKAALLA
Videon ensiesitys oli Kaustisen festivaalilla Kansantaiteenkeskuksessa 11.7. 2018.
7. ja 8.11. 2018 esitykset ennen Heikki Laitisen juhlakonserttia Helsingissä Musiikkitalossa.

Tutkiva muusikko, musisoiva tutkija

Arkistovideokooste on syntynyt Yleisradion, Sibelius-Akatemian, Kansanmusiikki-instituutin ja yksityisten arkistojen tallenteista. Video sisältää Heikin haastattelukatkelmia ja laulua eri aikakausilla soolo- ja yhtye-esityksissä, opettamassa ja eläkejuhlissa vuonna 2008. Mukana on arkistohelmiä, joissa on muusikkokavereita ja yhteistyökumppaneita vuosien varrelta, mm. Kankaan Pelimannit, Primo, ääniteatteri Iki-Turso, Kimmo Pohjonen, Reijo Kela, Arto Järvelä, Seppo Knuuttila, Anneli Asplund, Arnold Chiwalala ja tietysti Sibelius-Akatemian kansanmuusikot.

Video kertoo Heikin töistä ja ajatuksista, ja sisältää lisäksi kaksi temaattista kokonaisuutta: Kansanlaulaja ja Runonlaulaja.

Heikki Laitisen musiikkia laajasti kuuden äänite-cd:n voimalla esittelevään Pommaripoika-kokonaisuuteen (toim. Johannes Heikkilä ja Hannu Virtanen) liittyvän koosteen on suunnitellut dokumentaristi ja antropologi Mirja Metsola, jonka kansanmusiikkiaiheisissa TV-ohjelmissa, videoissa ja dokumenteissa Heikki on ollut usein keskeisessä osassa, mm. Kaustinen mielessäin (1983), Polska, kirkuna, blues (1995), Matka muinaisiin ääniin (2002); Musiikin muisti (Illume Oy, 2008–15, https://www.kansanmusiikkikansantanssi.fi/musiikin-muisti) .

Toimittaja: Mirja Metsola, kesto 55 minuuttia
Arkistohaut: Maria-Elisa Marjusaari, J-P.Piirainen
Viimeistely ja äänen jälkikäsittely: Alec Havinmaa
Tuotanto Kansanmusiikki-instituutti (Matti Hakamäki) ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä (Juhani Näreharju, Anna-Kaisa Liedes) 2018.
Tuki: Musiikin edistämiskeskus MES